Generalforsamling 2020

Bjert Beboerforening: Beretning 2019

Landsbyforum

I år vil jeg starte med at fortælle om det, som har frustreret mig mest, nemlig den lege-/aktivitetsplads, som vi gerne ville lave nede ved sportspladsen. Vi har i flere år sammen med BIF været i gang med at forbedre og forskønne området ved klubhuset, vi har drænet, lagt asfalt, lavet terrasse, fornyet skaterbanen osv. , så det ville være dejligt at få lavet noget til familierne og de mindre børn, men også noget som kan bruges i træningssammmenhæng.

Vi fik i foråret 2019 godkendt en plan lavet af en lille tegnestue i Århus: Tegnestuen FEM og fik 180.000 kr. fra Landsbyforum til noget af arbejdet, men problemet var redskaberne på pladsen. Det kunne vi ikke rigtig blive enige om og FEM kunne heller ikke hjælpe os med det. Så derfor blev vi sidst på året nødt til at få nogle mere erfarne folk på banen. Vi hyrede et større firma, som lavede helt nye planer. Det er HedeDanmark og de vil være i stand til at styre hele processen. Vi har fået flere penge i år faktisk 200.000 kr., så nu skulle det gerne komme op at stå i løbet af foråret. I forhold til planen mangler vi stadig lidt penge, men dem vil Søren Ole Jørgensen, som er BIF-repræsentant, forsøge at finde enten i BIF eller i fonde.

Landsbyforum bevilgede også sidste år en lille slat penge nemlig 10.000 kr. til et skitsearbejde omkring fronten af Brugsen. Vi argumenterede med, at Brugsen ligger midt i byen og ser herrens ud mildt sagt. Claus Reinholdt tegnede et forslag, som vi søgte videre på i år (45.000 kr.), men nej: puljen kan ikke give til privat ejendom, hvilket er forståeligt. Måske bliver det svært at få penge til det, men det kigger vi på lige nu sammen med Støtteforeningen. Vi har søgt hjælp hos kommunens fundraiser Mette Kuntz Jensen, men måske skal vi hellere søge lokalt. Claus Reinholdts tegninger er lige nu overgivet til Støtteforeningen, som arbejder på, hvad der kan gøres.

En tredje ting vi søgte i år (218.000kr.) var en sti fra betonbroen op ad bakken til bagsiden af præstegården, men den skal vi søge igen. Den er også lidt vanskelig, da det er kirkejord og hvem skal så vedligeholde?

Endelig købte og afhentede jeg sammen med Peter, Jette og Iwan verdens største og tungeste telt – næsten. Det var billigt og vi skulle bruge det til Folkemødet, men det viste sig at være fuldstændig uhåndterligt, så vi skyndte os at sælge det videre. Dejligt vi slap af med det. Det var til salg gennem kommunens landsbykoordinators egne lille landsby, som ligger tæt på Gørding. Ikke noget vi kan skrive på listen af succeser.

Plantagen

lever og har det godt. Peter er stadig den flittige græsklipper, så man kan komme frem dernede mellem træerne. Kommunen slår jo engen. Vi har sat en info-tavle op, som skal fyldes ud med en plan over plantagen og æblesorterne, historisk tekst og billeder og vores logo. Vi har også sat fakta-sedler på de forskellige æblesorter. Sedlerne tåler dog ikke fugten i længden, så vi skal finde på et nyt system. Vi har haft tre arbejdsdage hver med 15-20 deltagere, den ene var reserveret til at så blomstereng. Engen har blomstret og glædet hele sommeren først med små sommerblomster, senere med solsikker. Vi har fået en bålplads af Landsbyforum og vi har fået FUGL godkendt igen. Vi har fået lavet og opsat fuglekasser i samarbejde med FGU i Harte og Iwan, som ved alt om fugle. Vi har haft sankthans med båltale ved Brian Andersen, REMA. Der er ved Blue Bridges mellemkomst blevet etableret vand og el ved den blå bro, som vi kan bruge til sankthans fremover. Og endelig har vi plantet et valnøddetræ af sorten RITA til ære for tidligere landsbykoordinator Rita Larsen. Vi håber det får fat og bliver stort og flot.

 

StenderupHalvøRåd (SHR)

I samarbejde med SHR har vi startet Halvøen Synger i Vinduet. Vi har fået et par fantastiske trubadurer til at stå for det: Anders Dybdal og Arne Jeppesen. Til hver aften laver vi et sanghæfte over et tema. I år har vi haft tre arrangementer nemlig Forårssange, Sensommersange og Vi synger julen ind. Der kommer 60 – 70 mennesker hver gang og synger af hjertens lyst, så det er bestemt en succes. De tre praktiske grise er Stine Drue, Jette Hvidtfeldt og undertegnede. I år bliver det nok til to arrangementer: Historiske Sange bl.a. i anledning af Genforeningen og til efteråret Kærlighedssange. Beboerforeningen har investeret i fine Halvøen Synger T-shirts. Det første arrangement har vi så lige udskudt på grund corona, men vi håber at kunne gennemføre senere på foråret.

Også sammen med SHR arbejder nogle af os i en sti-gruppe. Vores mål er at finde nye stier og især landsbynære stier. Vi er blevet kontaktet af kommunen ang. en nedlagt markvej mellem Løgervej og Strårup Markvej. Kommunen ville vide, om markvejen er i brug for den er nemlig ulovligt nedlagt. Vi fandt ud af at den faktisk er i brug og afgørelsen blev da også, at vejen skal reetableres senest 1. maj. Vi holder øje! Stigruppen har også vandret langt for at finde en rute fra Kolding til Skamling så tæt på fjord og bælt som muligt. Vores ideoplæg var Gendarmstien fra Padborg ud langs Flensborg Fjord. Her i området er der nogle hurdler i forhold til at komme fra Midtskov til Sønderskov og igen fra Sønderskov til Skibelund. Der er ingen stier, vi må gå på, så vi skal måske have lov at gå over markerne eller på stier meget tæt på gårde. Vi har i den sammenhæng også arbejdet sammen med kommunens naturvejledere, som rådede os til at lave en engangs-vandring som en event. Det arbejder vi på højtryk på lige nu, det bliver 19. og 20. september.

Endelig har vi deltaget i SHR’s Folkemøde. Alt gik fint men der var alt for lille interesse. I SHR diskuteres hvordan Folkemødet skal være fremover.

Vi har i øvrigt også lovet at deltage i SHR’s Aktivitetsuge for børn i den første uge af sommerferien. Vi har planer om noget lokalt i Bjert med GEO-catching om fredagen.

 

Spejderne i Bjert afholder vi affaldsdag sammen med. Vi laver ruter, sørger for tilmelding, kontakter kommune og renovation – og spejderne leverer indsamlerne. Vi har også lavet et lille materiale om nedbrydningstider på forskelligt affald. I år har vi spurgt pensionisterne om de vil være med. Datoen bliver mandag den 20. april, som knytter an til den store indsamlingsdag, der i år er søndag den 26. april.

 

Vi har knap 200 medlemmer, ligesom vi plejer, og ligegyldigt hvor mange kræfter vi lægger i det, så bliver resultatet nogenlunde det samme. Mange kan i grunden ikke finde ud af, hvad de har betalt til: Medieforening, Lokalhistorisk, Husholdningsforening eller Beboerforeningen – men rent faktisk burde vi have flere medlemmer, synes vi. Jette vil gennemgå økonomien, vi er ikke rige men har ca. det samme beløb stående som vanligt.

 

Vi løser også mange praktiske mindre opgaver i Bjert: Passer hundeposestativerne, udlåner vores æblepresse, tjekker madpakkehuset med mellemrum, opdaterer hjemmesiden, giver et praj til kommunen og skriver til avisen.

 

Bestyrelsen er meget stabil. Flere af os har siddet så længe, at vi ikke kan huske hvornår vi startede her. Vi har gode møder med kaffe/kage, og vi organiserer arbejdsdagene i plantagen, sankthans, affaldsdag mm. Formanden, altså mig har sommetider lidt travlt, men jeg har også siddet i SHR. Det er slut nu. Desuden sidder jeg i Landsbyforum. Jette gør et stort arbejde med regnskabet og som sagt slår Peter græs. Risto er hovedansvarlig for plantage-”driften”, Ane er sekretær og Dorte er en kaffe-skaffer. Tak til Jer alle sammen – uden jer gik det slet ikke.

Det var ordene i år. Nogle ting er jeg sprunget let hen over, da det er gentagelser fra tidligere år – og sådan skal det også være: der er en del ”drift” i vores bestyrelsesarbejde og måske knap så meget ”event”. Selv synes jeg generelt Bjert og hele halvøen er velfungerende: Vi har sauna, vi har Brugsen, som udvikler sig hele tiden, vi har en aktiv kirke, idrætsforening og spejdere, en 35 år gammel avis, en vinterjazz-festival, Blue Bridge i august og sikkert meget mere. Vi skal ikke hvile på laurbærrene, vi kunne sikkert sætte meget mere i gang. Vi modtager gerne forslag til det.

Tak for nu.

________________________________________________

Medio april 2020: Alting bliver aflyst i år på grund af Corona-virus. For vores vedkommende fællessang, affaldsdag med spejderne, måske sankthans, måske sti-arrangementet i september. Lige nu har en lille gruppe fra bestyrelsen tilsået blomsterengen, men ellers er der meget stille i foreningen.

Vi aflyser også generalforsamlingen, da den alligevel ikke kan opfylde betingelserne i vedtægterne som siger afholdelse i første kvartal. Beretning og regnskab lægges på nettet + der skrives om dette i avisens maj-udgave.